- Úvod
- Nápoje a potraviny, zdraví
- Reaktivní kyslíkové radikály, přírodní antioxidanty a jejich zdravotní účinky
Reaktivní kyslíkové radikály, přírodní antioxidanty a jejich zdravotní účinky
- Akce
- TOP produkt

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Komentáře 0
- Reaktivní kyslíkové radikály, přírodní antioxidanty a jejich zdravotní účinkyskladem352 Kč320 Kč bez DPH
Autoři:
P. Stratil, V. Kubáň
- Kniha pojednává o vzniku reaktivních kyslíkových a dusíkových radikálů a malých reaktivních molekul (Reactive Oxygen Species - ROS a Reactive Nitrogen Species - RNS), ze kterých v živých organismech mohou vzniknout snadno radikály v průběhu biochemických reakcí, a o vlivu radikálů na vývoj zdravotních problémů. Za normálních podmínek jsou živé organismy schopny vytvářené ROS zneškodňovat pomocí endogenních antioxidačních systémů enzymové a/nebo neenzymové povahy a antioxidantů přijímaných potravou. Pokud tvorba ROS a RNS v těle přesáhne možnosti endogenní a exogenní ochrany vlivem vnitřních (nezdravý způsob stravování, poruchy metabolismu, chronický zánět atd.) a vnějších (životní podmínky, kouření, malá fyzická aktivita, strava chudá na biologicky aktivní látky atd.) faktorů, nastává v organismu tzv. „oxidační stres“. Ten vede často ke sledu reakcí působících poškození buněčných struktur a tkání a tím k vývoji růzmých zdravotních problémů, včetně chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes, neurodegenerativní změny, rakovina a předčasné stárnutí.